Cultuurambassadeurs

 Het platform krijgt waanzinnig veel aanvragen van mensen die onderdeel willen worden van het platform. Daarom staan hieronder de randvoorwaarden voor het Cultuurambassadeurschap. Denk je hieraan te voldoen en heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar hallo[at]cultuurambassadeurs.nl.

Een Cultuurambassadeur is:

Frontrunner: een echte Cultuurambassadeur loopt in onze visie voorop en is vaak als eerste bij de nieuwste tentoonstellingen. Het idee is dat mensen naar jouw account gaan voor inspiratie: als ze willen weten wat er NU te zien is op kunstgebied. Hoe origineler, hoe beter! Dat betekent ook dat je met enige regelmaat posts plaatst.

 

Onafhankelijk: een Cultuurambassadeur is een onafhankelijk persoon die ons zonder professionele bijbedoelingen meeneemt in zijn/haar persoonlijke kunstbeleving tijdens bezoekjes aan galerieën, musea, kunstbeurzen et cetera en ons hiermee inspireert. Dat betekent dat je je account niet gebruikt om je eigen bedrijf, (professionele) samenwerkingspartners of kunst te promoten.

 

Professioneel: een Cultuurambassadeur heeft een professioneel account (geen privé account) waarop 95% van de foto’s over kunst- en cultuurbezoek gaan (musea, galerieën, kunstbeurzen etc). Dit zijn scherpe, heldere foto’s die idealiter bewerkt zijn in een app of met Photoshop, want de belichting is in musea vaak niet optimaal. In het beste geval ben je namens je account (dus niet namens je werk) al samenwerkingen aangegaan met culturele instellingen. Dat is vaak een goede indicatie van hoe professioneel iemand met zijn account bezig is. Een Cultuurambassadeur is bovendien reliable: zegt niet last-minute af, post binnen een redelijke periode en hoeft niet herinnerd te worden aan deadlines. 


Inhoudelijk en drempelverlagend: een Cultuurambassadeur vertelt volgers in de onderschriften waarom een bepaald werk interessant is. Denk aan een paar interessante feitjes over de kunstenaar of het werk, het benadrukken van een interessant (visueel) detail dat je misschien makkelijk over het hoofd ziet of een basic analyse waardoor je het werk net even op een dieper niveau kunt waarderen dan wanneer je alleen de foto gezien hebt. Zeg daarbij vooral ook waarom het werk je persoonlijk raakt als je dat fijn vindt. Die inhoudelijkheid is datgene waarmee een Cultuurambassadeur zich onderscheidt van willekeurige mensen die foto’s maken in musea! Idealiter zorg je er voor dat mensen door jouw account makkelijker een museum of galerie binnenstappen. Want zo'n ruimte wordt een stuk minder abstract als mensen mee krijgen wat er precies te zien is — en waarom het interessant is! Ontzettend leuk als je zelf op de foto staat om te matchen met het werk of schaal te bieden aan een kunstwerk dat bijvoorbeeld heel groot is. Zorg dan wel altijd dat het kunstwerk nog goed te zien is en dat de kleuren van het werk niet met onnatuurlijke filters is aangepast zodat je er zelf mooier op komt te staan — jouw aanwezigheid op de foto moet de kunst versterken: de kunst moet altijd centraal staan. Wij vormen als platform een tegenbeweging tegen het idee dat instagram oppervlakkig is! 

Part of a group: Als Cultuurambassadeur ben je onderdeel van een community :-)

Voor vragen kun je altijd een berichtje sturen naar hallo[at]cultuurambassadeurs.nl.